top of page

VI FIRAR TIO-FESTIVALS-JUBILEUM!

Sverige - I Skuggan av Kontinenten

Det finns otroligt många svenska tonsättare som vi har anledning att vara stolta över, men många av dessa hamnar ofta i skymundan till förmån för de stora mästarna från andra länder. I år uppmärksammar vi det svenska musikarvet, och vi har försökt klämma in så många olika tonsättare som möjligt under de tre dagar festivalen äger rum (8-10 juli). Vi kommer framföra kammarmusik av nationella storheter som W. Stenhammar, E. Andrée, K. Atterberg samt modern musik av nutida stjärnskott som Albert Schnelzer, Andrea Tarrodi och Daniel Fjellström. I vår ständiga strävan att framföra verk som inte tillhör standardrepertoaren men som verkligen förtjänar att bli spelad presenterar vi även fantastisk kammarmusik av tonsättare som t.ex. Ika Peyron, Johan Lindegren och Knut Håkansson.

Nedan finns en översikt över konserterna på årets festival. För biljetter klicka här.

Öppningskonsert - "Hommage till Lövstabruk"

Fredag 8 juli

16:00

Kom och lyssna till allt från Tor Aulins fyra Akvareller till Elfrida Andrées andra pianotrio. Även Andrea Tarrodi, en av Sveriges mest framstående nu levande kompositörer, finns representerad i programmet genom hennes trio Moorlands. Årets beställningsverk, inspirerat av melodier och historia från Lövstabruk, komponerat av tonsättaren Daniel Fjellström uruppförs. I verket medverkar nyckelharpisten Hedda Heiskanen, då instrumentet härstammar från trakterna kring Lövstabruk.

Duo Symbio

Fredag 8 juli

20:00

Med stark scennärvaro och ett magisk samspel mellan vevlira och dragspel överraskar Symbio sin publik och tar med dem på en berörande musikalisk resa. Symbios musikaliska värld beskrivs som en blandning av modern folkmusik, minimalistisk konstmusik och elektronisk klubbmusik, men framförallt - Musik som skapar bilder och väcker känslor. Duon består av Johannes Geworkian Hellman och LarsEmil Öjeberget.

"Sveriges egen Bach"

Lördag 9 juli

16:00

I en tid då kvinnors komponerande inte togs på allvar, fanns det mot slutet av 1800-talet pionjärer som Elfrida Andrée, Laura Netzel och Ika Peyron. På denna konsert stiftar vi bekantskap med den sistnämnda av dem, då vi får höra hennes Romance och Humoresk. På programmet står även musik av svenske tonsättaren Knut Håkansson, en tonsättare i paritet med de stora internationella kompositörerna. Han är okänd för de flesta i Sverige, men hans tonspråk och framförallt kompositionsteknik påminner oerhört mycket om Bachs, och på denna konsert presenterar vi hans variationer över en svensk folkvisa. Konserten innehåller också musik av Johan Lindegren och Kurt Atterberg. Att dela ut ett ungdomsstipendium har blivit en fin tradition på Lövstabruks Kammarmusikfestival. På denna konsert får vi höra cellisten Sebastian Lörstad, vinnare av tävlingen Unga Solister 2022.

Svenska romanser med Johanna Rudström & David Huang

Lördag 9 juli

19:30

En central del av den svenska musikhistorien är våra visor och sånger. Många svenska tonsättare har en gedigen katalog med sånger, som sjöngs av storstjärnor som Jenny Lind, Jussi Björling och Birgit Nilsson. På denna konsert finns detta rika arv representerat, med allt från sånger från den nationalromantiska eran, till mer nutida tongångar. Johanna Rudström, en av Sveriges mest uppmärksammade mezzosopraner, gästar festivalen tillsammans med pianisten David Huang.

"Folkbarock & andra rockar"

Söndag10 juli

13:00

I samarbete med Tierps pastorat och Lövstabruks kyrka arrangerar vi en konsert med organisten Lukas Arvidsson och violinisten Greger Siljebo. Båda är riksspelmän, och kommer bjuda på ett program med svensk folkmusik från deras nyutgivna skiva "Folkbarock & andra rockar".

Finalkonsert - "Sverige - Ur skuggan in i ljuset"

Söndag 10 juli

16:00

Visste ni att Joseph Martin Kraus har kallats för Sveriges Mozart? På denna konsert får vi höra hans flöjtkvintett i D-dur med bland andra 2020 års solistprisvinnare Laura Michelin i ensemblen. På programmet står även Albert Schnelzers svängiga Predatory Dances för pianotrio samt utvalda svenska sånger sjungna av mezzosopranen Johanna Rudström. Festivalen går i mål med Otto Olssons pianokvintett, ett minst sagt storslaget ungdomsverk.

Biljetter

bottom of page